Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BMW GT - Meglestük a titkos autót

Azon szerencsések közé tartoztunk, akik ott lehettek a BMW új tanulmányautójának bemutatóján, és megtudtuk Chris Bangle-től, a BMW most távozó formatervezési vezetőjétől, hogy a BMW 5 GT hogyan oldja majd fel az X6-os keltette feszültségeket.

A fényszórók is ismerősek

A 2003-ban bemutatott 6-os sorozattal a BMW felelevenítette azt a béemvés Gran Turismo érzést, amit 1999-ben a 8-as gyártásának leállításakor már-már örökre veszni éreztünk. Az új 6-ost szinte mindenki kedvelte egészen addig, amíg tavaly meg nem jelent városi terepjáró változata: az X6.

Ez a SUV eltávolította egymástól a közlekedőket, nem csak abban az értelemben, hogy egy átlagember számára megfizethetetlenül drágán került a piacra, hanem a szó térbeli jelentésében is.

Egyterű? Soha!

Rugalmas belső tér volt a cél
A magas üléspozíció a lőrésszerű ablakokkal kiemelte és elszeparálta az autót, a városban kezelhetetlenül erős motorok pedig  a felsőbbrendűség illúzióját nyújtják az X6-os utasainak. Az agresszív terepkupéval adódó problémákra a BMW hamar megadta a választ: 2009. február 13-án (pénteken!) bemutatta az 5-ös sorozatot kiegészítő Gran Turismót, az 5 GT-t.

A BMW irtózott attól, hogy egyterűt gyártson, mert ez végképp nem illik a sportos márkaarculathoz. A piackutatók azonban azt jelezték, hogy volna igény a mai Ötös kombinál nagyobb, és főként több variációs lehetőséget, rugalmasabb utasteret biztosító autóra. Ez a modell keringett eredetiben Raumfunktionales Konzept (térfunkcionális koncepció) néven, az angolosok pedig PAS (Progressive Activity Sedan) rövidítéssel olvashatnak róla bármelyik keresőbe beírva.Chris Bangle a jövőbe réved
Chris Bangle, a BMW formatervező csapatának távozó vezetője a bemutatón hosszan beszélt a szép és funkcionális ívek harmóniájáról.

Új 7-es, X6: mindkettő benne van
A szabadidő-autókénál mélyebb padlószint alacsony belépési magasságot biztosít, miközben - elmondása szerint - az ülések a könnyű beszálláshoz ideális szintre kerültek. Természetesen a hatalmas kerekek is a formaterv részét képezik, nem véletlen hát, hogy a bemutatott 5 GT 21"-os felniket kapott. Nem kell már sok hozzá, hogy egy hagyományos teherautó-abroncsot is felszerelhessünk személyautóinkra, a haszonjármű-kategóriában megszokott méret ugyanis alig nagyobb, 22,5"-os.

Kétféleképpen nyíik a csomagtérajtó
Limuzinosan és kupésan is nyitható csomagtérajtó
Az új 5 GT-n több ponton is az új 7-es és az X6-os formai elemei köszönnek vissza. Külső megjelenésében tulajdonképpen egy alacsony építésű X6-ost köszönthetünk Hetes orral és hátsó lámpákkal. A legnagyobb újdonság a ?koda Superben már megismert variálható csomagtérajtó, ami kétféle módon felnyitható.

Fontos volt a BMW-nek, hogy a ferdehátú kasztni ellenére a csomagteret teljesen elkülönítse az utasoktól, ezért az merev kalaptartót és külön lehajtható hátfalat kapott. Így nem az ülések támlája támasztja a csomagokat. Erre azért is szükség volt, hogy a hátsó ülések állítása a csomagtér falaitól független legyen.

Lesz négy- és ötszemélyes
Játék a hátsó fejtérrel
A bemutatott 5 GT négyüléses kivitelű volt, de ez csupán az utolsó prototípusok egyike, amit kifejezetten a Genfi Autókiállításra készítettek. Kérdésünkre elmondták, hogy a hatalmas hátsó középkonzollal szerelt különálló ülések a sorozatgyártáskor már opcióként lesznek elérhetőek, mivel az alapfelszereltséghez öt ülés tartozik majd.

Az autóba beülve a fejteret figyeltük meg először. Bangle úr beszámolója alapján itt a plafon ívével játszottak annak érdekében, hogy magasabb emberek is kényelmesen utazhassanak a hátsó üléseken.Az X6-ban ugyan hasonló ívet találunk, az 5 GT-ben mégis érezhetően tágasabb a hátsó fejtér annak ellenére, hogy a bemutatóautó dupla panorámatetővel készült. Az első ülésekbe átülve az új Hetesre emlékeztető műszerfal fogad.

Műszerfal és dizájn
Olyan jól sikerült a térrel folytatott játék, hogy elöl megszólalásig a legnagyobbat idézik a méretek és a formák.

Chris Bangle utolsó BMW-s vonalai ezek: bár a formatervező távozik a BMW-től, és valószínűleg nem autók tervezésével foglalkozik majd ezután, utolsó munkáival még megpróbált bizonyítani.

Az új 7-es formatervével az előző 7-es okozta traumát igyekszik enyhíteni, míg az 5 GT talán BMW-s pályafutása csúcsának bizonyul egyszer.X6-os tetőív, 7-es hátsó lámpák
Az 5 GT szinte az X6-tal felvetődő összes gondra választ kínál. Az 5-ös család tagjaként ára az ötösökéhez igazodik, míg jórészt a motorkínálata is a sorozatból megismert darabokból kerül majd ki. Az 5 Gran Turismóban várhatóan benne lesz a soros hathengeres dízel 245 lóerővel és a szintén háromliteres, 320 lóerősre saccolható benzines turbó. A ZF-től származó nyolcfokozatú automata váltó megjelenése ugyanúgy valószínű, mint a hibrid hajtásláncé és a feláras összkerékhajtásé.

A Genfben még tanulmányként bemutatandó újdonsággal a közeljövőben a BMW belép egy számára új (al)kategóriába, a sorozatgyártású 5 Gran Turismo értékesítése piactól függően már idén év végén elkezdődhet.

Méretek

  5 GT X6
Hosszúság (mm) 4998 4877
Szélesség (mm) 1901 1983
Magasság (mm) 1559 1690
Tengelytávolság (mm) 3070 2933
Első túlnyúlás (mm) 838 858
Hátsó túlnyúlás (mm) 1091 1086

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cheap Doxycycline Online No Prescription Ellkiva

(EllIrorry, 2019.09.22 13:50)

Cialis 5 Mg Giorni Alterni <a href=http://ciali5mg.com>cialis 5 mg</a> Cialis De Uso Diario

Sample of Blood Difficulties

(ASmunteese, 2018.10.01 04:09)

Pression arterielle est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/

Tall and Stumpy Blood Force Symptoms

(AElemyAmelve, 2018.09.21 00:31)

Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-quel-prix/

What is a sturdy blood stress

(Areorterbisuth, 2018.08.12 18:56)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-professionnel/